събота, 21 септември 2013 г.

Нощ на музеите и галериите

Тази година в Пловдив за девети път се организира "Нощ на музеите и галериите". "Нощта на музеите" за пръв път е замислена и организирана във Берлин през 1997 година. От тогава формата придобива популярност и започва да се провежда по целия свят под различни имена. В България Нощта се провежда за първи път в голям мащаб на 30 септември 2005 година в Пловдив. Това събитие става емблематично за България, включва в себе си широка културна програма, положителен заряд и организация. Нощта предлага широк избор и свободна посещаемост на безбройни музейни и частни колекции, редица изложби, формални и неформални културни мероприятия.
Нощта на музеите и галериите - Пловдив от самото си създаване е отбелязвана като фактор за привличането на младата българска аудитория към проявите на културата и изкуството и възвръщане на доверието на културната публика във функционалнастта на културните институции. Типът на постоянната в годините аудитория днес има широк профил от 16 до 66 години.
За осемте години броят на посетителите нараства от рекордните за първото издание през 2005 година - 3000 човека до 25 000 човека в третото издание през 2007 година; 15 000 през 2008 и над 25 000 през 2009 година. През 2010 г. с провеждането на Нощта в два дни, приблизително аудиторията е 40 000 човека за двата дни на събитието. През 2011 година броят се запазва. За 2012 година с разширяването на времевия обхват и извеждането на нови платформи, Фондация Отворени Изкуства цели запазване на броя на посетителите, фокусиране и засилване на интереса им на отделни нива.Първата галерия, която посетих беше "Градска художествена галерия-Пловдив". В нея бе поместена изложба на много от творчеството на Златю Бояджиев, Давид Перец и Васил Бараков. Изложбата бе наречена "Златю Бояджиев и бараците". Тримата творци често са работили заедно, пътували са из Родопите и са рисували пейзажи.Стават известни, като "Бараците", заради фамилията на най-големия в групата. През 2013 година са навършват 110 години от рождението на великия български художник - Златю Бояджиев.Втората точка на която се спряхме, бе галерия "Аспект". В нея имаше изложба на Хикмет Четинкая, Шукран Истанбуллу и Чоатай Гьокмен (турция).Най-интересното бе, че тримата художници показваха таланта си на живо пред галерията :))) Хикмет е професионален художник, познат на българската аудитория, а другите двама творци са любители и негови ученици.Изложбата ще продължи 20 дни. Ще ви разкажа по малко за всеки от тях и ще ви покажа творбите им.
Хикмет Четинкая е роден през 1958 година. През 1982 година се дипломира във факултета по изобразително изкуство на Университета "Гази"-Анкара. Занимава се в чужбина с изследвания, свързани с методите на обучение по изобразителни изкуство, създава студио, носещо неговото име, и в последствие създава художествените галерии "Чанкая" и "Хера". Организирайки изложба в Юнеско в Париж през 2006 година заедно с 45 турски художници, Четинкая прави много за популяризирането на турското изобразително изкуство и турските художници.
Шукран Истанбуллу започва да изучава живопис във Хамбург и Вашингтон. През 2001 година се включва в школата на Четинкая. От тогава до момента тя работи в ателието му, под негово ръководство. Вярва, че живота е пълен с красота, която може лесно да бъде видяна от всеки, който иска да я разпознае и че изкуството е огледало на живота. Стреми се да споделя с хората своите наблюдения и безкрайната си любов към вселената посредством своите импресионистични платна. През последните години люлякът се превръща в нейна основна тема, защото за нея люляковите цветове са най-добрият символ на универсалната любов и уединение.
Чаатай Гьокмен се занимава с живопис от много години. Кариерата му като професионален художник започва в школата на Хикмет Четинкая. Картините му се приемат добре както в Турция, така и в чужбина. Художникът обича да изразява ентусиазма си от живота чрез картини. Обича живота и мириса на боя по ръцете си. Би искал да рисува "навсякъде от време на време, дори над звездите."Следващата ни спирка бе "Кино Космос" с проект: "Да върнем нов живот на кино Космос".
Обиколката продължи към Стария град. В арт галерия-музей "Филипополис" имаше постоянна експозиция на картини на стари майстори на българската живопис.Пред сградата Дамян Янков демонстрираше рисуване с аерограф. Дамян Янков се занимава от 5 година с аерорафия, техника чрез която могат да се направят напълно реалистични триизмерни образи. Картините наподобяват материята, която се рисува - текстури или различни ефекти, като вода, грапавини или гладки повърхности.Тъй като не можах да се добера за да направя снимка на демонстрацията ще ви покажа няколко произведения на Дамян Янков.

http://www.night.bg/blog/wp-content/uploads/2013/08/DSC_9333.jpg

"Балабановата къща" представяше "Светлинен разказ в Стария град"-специално създадена компютърна анимация, а визуализацията и музиката за под постоянно интерактивно взаимодействие. 
Това е от моята нощ на музеите. Разходката ми започна в 20:00 часа и приключи в 01:00. Всяка година могат да се видят различни изложби, тъй като повечето са специално за голямата Нощ. Надявам се да Ви е било интересно и да сте се потопили поне за малко в атмосферата на Нощта. Разбира се имаше много  места, които не можах да посетя, но догодина повече :))


0 коментара:

Публикуване на коментар

Предоставено от Blogger.

Disqus Shortname

Comments system

top navigation

Subscribe

logo

footer social

footer logo

header-menu

Popular Posts

Flickr Images

Like us on Facebook

Popular Posts

© Art Enn viu, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena