сряда, 9 юли 2014 г.

Ели и нейното Ателие Чекмедже


Как се казваш, на колко години си и от кой град?
Елена, на 32, от Кюстендил. Живея и творя в София.

Какъв човек си?
Вечно искаща, търсеща, намираща. Обичам красивите неща, хармонията, симетрията. Харесвам всички цветове в природата и това са нещата, които залагам в моите проекти. Иначе харесвам чистите взаимоотношения, леките, истински хора...

Какво представлява сбъднатата ти мечта (какво твориш)?
Творя персонализирани табелки от всякакво естество – за входни врати, за детски стаи, за бизнес-начинания, за новородени дечица... и всякакви други хрумвания, които имат хората, с които се „срещам” по повод това, което правя.
Това, към което се стремя, е нещата да бъдат много близки до хората, за които са предназначени. Избираме заедно с тях цветовете, десените, какви точно елементи да участват. Ако имат например куче лабрадор, което ще присъства на табелката като равноправен член на семейството, силуетът му не е само на куче, а имено на лабрадор! :)
Ако детенцето си пада по даден футболен отдор, използваме именно него. Или ако стаята му е обзаведена по-нетипично, вкараме детайл от нея в самата табелка.
За новородените бебета използваме снимка на бебчето и изписваме данните от раждането. Така табелките стават едно мило допълнение към интериора за всеки, който ги притежава
Имам и доста други мечти за неща, които искам да творя в бъдеще, но за тях все не остава време.

Как избра името на твоето местенце?
Моето местенце реших да се казва Ателие Чекмедже. Доста време отделих на това да избера име за начинанието, когато започвах. Знаех, че това е изключително важен момент и не трябва да се пренебрегва. Името, заедно с логото, са лицето за пред хората. Първото нещо, което те често виждат.Тъй като в началото, както и сега, съм ориентирана изцяло и еднинствено във фейсбук пространството, исках името да е лесно запомнящо се, различно и лесно откриваемо. Търсейки интересна дума, която да ми хареса, случайно се спрях на „Чекмедже”. „Ателие” сложих, за да подсказва дейността.

Каква беше първата ти творба и за кого?
Още в самото начало знаех какво искам и как ще го направя. Просто една вечер ми хрумна идеята, след 2-3 дни имах необходимите първоначални материали и до една седмица първата табелка беше измайсторена. От опит знаех, че трябва веднага да действам, да „яхна вълната” на ентусиазма...
Имах визията в главата, но знаех, че за да ме „лайкват” хората и да започнат да поръчват табелките, които правя, трябва да разполагам със сравнително разнообразно портфолио, от което те да могат да избират първоначално. Затова направих около 20-25 табелки – основно за близки и роднини, за деца на познати, които са ме впечатлили с интересно хоби. Намерих място, където да изрежат всички надписи. После се оказа, че съм забравила да добавя едно много близко приятелско семейство и така тяхната табелка стана първата с ръчно направени букви от депрон :)

Как реши, че това е твоето призвание?
Харесва ми да правя неща с ръцете си. Харесва ми да съчетавам цветове, материали, форми. Също ми харесва, че в процеса по майсторене на табелките има доста разнообразни дейности, които не ме вкарват „в коловоза” и не ми става скучно. Много ми е приятно също, когато хората пишат мили неща за мен и Чекмеджето, оценяват труда, който влагам, поръчват по няколко табелки за себе си и приятели, споделят „откритието”с други :)
В самото начало започнах с голям ентусиазъм, но от ден на ден все повече се убеждавам, че наистина това е вид призвание – нещо, което си започнал като на шега, но искаш да развиваш и надграждаш!


Защо избра да сбъднеш мечтата си тук (в България)?
Пред мен никога не е стоял въпросът за това да избирам дали искам да живея в България или да емигрирам (ако за това питате). Светоусещане, вътрешна потребност, както искате го наречете... тук се чувствам добре!
А относно това защо реших да предлагам нещата си в България, това беше част от първоначалната ми идея – повече неща на кирилица, табелки с нашите имена, български фамилии, с нашите вкусове...
Признавам си, омръзнало ми е да трябва да избирам от някакви китайски неща „на конвейр”, които даже нямат опция за кирилица! Виждам, че и на много други хора около мен също не им допада... на чужденците също се оказа, че идеята им харесва :)

Каква е твоята професия/специалност и помага ли ти тя в това начинание?
Завършила съм „Инженерен Дизайн” в Техническия университет в София. Дълги години практукувах като „графичен дизайнер” и определено и университетът, и опитът ми помагат доста.
От известно време предпочитам да правя предварително компютърни проекти на поръчителите, за да видят как ще изглежда готовата табелка (и за мен, и за тях така е по-добре, няма неприятни изненади, когато я получат:). Там графичният дизайн много ми помага.
А в университета учихме цветознание, формообразуване, техники за работа с различни материали и може би затова сега, когато погледна нещо, ми е ясно как да го направя. Рядко ми се случва да не мога да си представя кое как става, но пък затова има гугъл, ютюб, форуми...
Това са моите малки бонуси, които имам. Познавам хора, които без образование и опит, носят голяма доза креативност в себе си и правят чудеса!


Какво представляваше пътят, по който вървеше, за да сбъднеш тази мечта?
Пътят не мога да кажа, че е бил лек, но пък сега виждам, че всичко досега се е случвало неслучайно, с една единствена цел - да ме доближи още малко към това, което искам да правя – да творя, да развивам себе си, да разполагам свободно с времето и желанията си.
Още от малка обичах много два предмета в училище – рисуване и труд и творчество. Но това доскоро беше останало някъде дълбоко скрито в миналото. Учих средно икономическо образование, след това следвах няколко години чисто компютърна специалност и едва наскоро (след катастрофа с кола) реших да се преориентирам към нещо чисто творческо. След това „графичният дизайн” ме сблъска с „промивката на мозъци”, наречена реклама, работата с доста хора, с които принципно не бих общувала, натовареното ежедневие в матрицата, докато не открих това, което ме удовлетворява и ме кара да се чувствам някак по-жива.
Но искам да отбележа, че това не стана случайно. Целенасочено доста дълго време мислех в тази посока (какво точно?). Даже четях книги от рода на „Преоткрий страста си” и така една хубава вечер преди да заспя, отново мислейки си в тази посока, просто го измислих :)

Добре платена работа или такава, която вършиш с удоволствие?
Първоначално гледах на Чекмеджето по-скоро като удоволствие и развлечение, отколкото като на бизнес-начинание. Все пак трябваше да мине един период, в който да видя как вървят нещата – харесват ли се, поръчват ли се, както се казва „има ли хляб”, адекватни ли са цените ми на пазара и носят ли ми някаква печалба изобщо...
И тъй като изцяло съм се отдала на него в момента, е неизбежно да не започна да мисля в тази посока. Даже в момента Чекмеджето е временно затворено основно поради тази причина ( иначе не ми остава време да помисля) – смятам, калкулирам, правя анализи на изминалия период (който вече е повече от година). Имам фирма, плащам осигуровки и данъци. Имам момиче, което ми помага... За съжаление в България все още е много трудно се печели добре с хендмейд. Сякаш нещата остават малко недооценени. Реално има голям интерес към добрите неща, хората ги поръчват, но не знам доколко оценяват колко време и труд стои зад всяко едно нещо...
 Това, което искам за себе си е, да печеля поне толкова, колкото когато бях дизайнер на компютър. Сега не успявам. За мое съжаление дори се оказа, че все още не съм близо до половината от възнаграждението си :( Но знам, че ще успея. Защото го искам и действам в тази посока.  

Защо хората трябва да преследват мечтите си?
Защото само когато човек е свободен да мечтае и сбъдва мечтите си, да следва сърцето си, само тогава се чувства истински жив. Иначе всичко останало е заблуда и лъжливо чувство на временна удовлетвореност.




  


Всички табелки създадени от Ели,
можете да откриете в нейната страничка във Фейсбук: Ателие Чекмедже

1 коментара:

  1. Страхотно интервю :) Току що разгледах страничката във Фейсбук и съм възхитена - уникална работа. Браво :)

    ОтговорИзтриване

Предоставено от Blogger.

Disqus Shortname

Comments system

top navigation

Subscribe

logo

footer social

footer logo

header-menu

Popular Posts

Flickr Images

Like us on Facebook

Popular Posts

© Art Enn viu, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena