вторник, 28 октомври 2014 г.

Белоградчишките скали



Здравейте! Този пост е свързан с едно дълго искано и още по-дълго отлагано пътуване до Белоградчишките скали. Както знаете те не са никак безизвестни на само у нас, но и в целия свят. Величестото им е внушаващо, историята - забулена в мистерия...
Белоградчишките скали са една красива загадка, която не може да бъде описана само с думи - трябва да се види, да се докосне, да се усети.


При наближаването на град Белоградчик, от всякъде започват да израстват уникални червеникави скални образования, които сякаш закрилят китното градче и колкото по-навътре влизаш в сърцевината на града - толкова по-откъснат се чувстваш от останалия свят.
Самото градче има много приятна старовремска атмосфера. Някак си приветлив и гостоприемен е, уютен. Уличките са тесни, а старите къщи са толкова различни от тези-които сме свикнали да виждаме. Именно в тях се вижда разликата между северната и южната част на страната ни (направо си се чувствах в друга страна!).


Когато се качиш до крепостта Калето (много лесно откриваема), пред теб се открива една невиждана до сега гледка - гъста гора и сякаш "нахвърляни" навсякъде огромни скали. Тъй като, уцелихме страхотно есенно време, успяхме да се насладим и на прекрасните багри за сезона :).


Легендата за образуването на Белоградчишките скали разказва, че преди много векове между скалите имало девически манастир, в който била и Витиня - най-младата инай-красивата сред монахините в него. В нея се влюбил младад мъж и те дълго криели любовта си. След време обаче, им се родило дете  и монахинята била изгонена от манастира. В този момент възлюбеният на Витиня идвал на кон към нея.
Точно тогава се извила буря, която разтресла земята и сринала манастира, и всичко се превърнало в камък.
За това и скалите имат собствени имена: "Мадоната", "Конникът", "Монасите", "Куковицата" и др.





Гледката, която се разкрива на всяка една страна на която се обърнем, наистина е уникална и вдъхновяваща, караща всеки един от нас да бъде горд.

5 коментара:

  1. Голяма красота :)))
    www.dilyanatabakova.com

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни снимки! Обожавам това място, надявам се да отида пак скоро! Аз бях през пролетта и беше божествено и безкрайна зеленина се виждаше навсякъде, но виждам че през есента е съвсем различна красота <3 Много си сладка също така :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ооооо! Много красива локация! Благодаря, че сподели! <3
    :))

    ОтговорИзтриване
  4. Радвам се, че ви харесва! Лорче, сигурна съм, че това място ще е уникално във всеки един сезон от годината :))

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно е! И аз много исках да отида там и на скоро го посетих . Мнението ми е абсолютно същото .. Градчето е уникално . Бях забравила какво е , но докато четох поста ти направо се върнах там-обстановката там е много приятна.уютна ..направо губя ума и дума хах ;д <3

    ОтговорИзтриване

Предоставено от Blogger.

Disqus Shortname

Comments system

top navigation

Subscribe

logo

footer social

footer logo

header-menu

Popular Posts

Flickr Images

Like us on Facebook

Popular Posts

© Art Enn viu, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena