сряда, 2 април 2014 г.

Яж, моли се и обичай

"Търсим щастие навсякъде, но сме като прословутия просяк на Толостой, който прекарал живота си върху гърне със злато и се молел за дребни пари на всеки минувач, без да подозира, че богатството му е точно под него през цялото време. Твоето съкровище -твоето съвършенство - вече е вътре в теб. Но за да го поискаш, трябва да напуснеш забързаната суматоха на ума и да изоставиш желанията на егото, за да навлезеш в тишината на сърцето."




"Яж, моли се и обичай" е роман показващ ни, че винаги има и по-добър път, макар и отклоняващ се от нашите представи. Езлизабет Гилбърт разказва историята се толкова умело и увлекателно. Поради това често може да се случи да загубим представа за времето и да се пренесем в ежедневието на героинята. Нашата героиня Елизабет (на кратко Лиза) търси отговорите на живота в различните краища на света. Поради стеклите се в живота и обстоятелства, тя получава възможността да сбъдне мечтата си - да посети Италия, Индия и Индонезия. Времето което отделя за тези места е година, година в която опознава света, опознава хората и опознава себе си. 
Лиза е човек, чиято цел в живота е да пътува. Замесена е от това тесто, което не смята че животът е посвещаване. "Мисля, че хората имат деца по всякакви причини - понякога заради истинско желание да отгледат и да видят как израства живот, понякога поради липса на избор, друг път, за да задържат партньора си или да оставят наследник, а в някои случаи изобщо не го обмислят. Не всички причини да имаш деца са еднакви и не всички са непременно самопожертвователни. Както и не всички причини да нямаш деца са еднакви. Нито пък всички са егоистични." Лиза ни го показва много ясно. Тя не е егоист. Нейното "дете" е животът. В Италия тя го научава да цени всяка хапка, да изпитва наслада от всеки аромат. В Индия - опознаването на Бог. Начините за общуване с Него, а в Индонезия, какво е истинска, безпределна любов и безкомпромисно приятелство.
Самата книга дава много отговори и то на въпроси, които си задаваме често. Освен това дава отговори и на такива въпроси, които ни е страх да си зададем. Представени са редица начини за себеопознаване и себеобичане и чак когато го постигнем, бихме могли да се отдадем на друго човешко същество.

Ако се питате "Какъв е моят път?", "Каква е моята цел?", "Какво мога да постигна?", "За какво съм благодарен?" или просто искате да надникнете в обществото на различни култури, тази книга е за Вас.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Предоставено от Blogger.

Disqus Shortname

Comments system

top navigation

Subscribe

logo

footer social

footer logo

header-menu

Popular Posts

Flickr Images

Like us on Facebook

Popular Posts

© Art Enn viu, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena